ZDRAVE NAVIKE VEĆ OD PRVOG ZUBA

Dobre navike četkanja zubi od samog početka prvi su korak ka zdravim zubima u budućnoosti.

Zašto su važni mliječni zubi?

Prvi ili mliječni zubi obično počinju nicati u dobi od 6-8 mjeseci,ali postoje velike individualne razlike. Djetetu ukupno izraste 20 mliječnih zubi,10 u gornjoj 10 u donjoj vilici.

Žvakanjem i usitnjavanjem hrane, mliječni zubi igraju važnu ulogu u probavnom sistemu. Također su važni za oblikovanje govora i pravilan izgovor. Imaju i estetsku komponentu te pridonose ljepoti djetetova osmijeha.

Treba naglasiti da je jedna od najvažnijih uloga mliječnih zuba da čuvaju mjesto za pravilno nicanje trajnih zuba. Također, mliječni zubi omogućuju normalan razvoj vilica i mišića. Nesanirani, karijesom zahvaćeni mliječni zubi mogu prenijeti infekciju na trajne zube. Svaki prijevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu nerijetko zahtijevaju dugotrajnu i skupu terapiju. Ako sve to uzmemo u obzir, možemo reći da je zdravlje dječjih zuba vrlo važan segment opšteg djetetovog zdravlja.

ČETKAJTE VEĆ OD PRVOG ZUBA

Zdravu naviku redovitog održavanja oralne higijene kreirajte rano. Nakon rođenja, prije nicanja zuba, djeci treba prebrisati usnu šupljinu s čistom, vlažnom gazom nekoliko puta na dan. Tako se stvaraju preduvjeti za kontrolu plaka (štetnih naslaga ostataka hrane, bakterija i njihovih toksina na zubima) i navikava ih se na održavanje oralne higijene.

Djecu ne treba stavljati na spavanje s bočicom koja sadrži zašećerene napitke, mlijeko ili bilo što osim vode jer takva navika može dovesti do tzv. karijesa bočice. Čak i nakon dojenja, kad dijete zaspi i prestane sisati, poželjno je obrisati djetetova usta. Jednom kad se zub pojavi u ustima, zadaću preuzima četkica za zube kao i ona ruka koja s njom upravlja – roditeljska. Upravo iz tog razloga je bitna edukacija roditelja o pravilnom izboru četkice, zubne paste i tehnike četkanja.

POMOZITE DJETETU ČETKATI

Djeci je potrebna pomoć u četkanju zubi sve do 10.godine. malo dijete nije dovoljno vješto s rukama da bi moglo ispravno četkati i ne može uvidjeti posljedice nemarnog četkanja. Pokušajte stvoriti pozitivnu atmosferu prilikom četkanja. Možda bi ono uz priču ili pjesmicu bilo zabavnije…?

KAKO ČETKATI ZUBE?

  • Četkajte dva puta na dan, ujutro i uvečer prije spavanja.
  • Odaberite četkicu s malom glavom i mekanim vlaknima. Drška bi trebala biti prilagođena dječjoj ruci, ali i ruci odrasle osobe koja djetetu pomaže četkati.
  • Nanesite manju količinu zubne paste na četkicu,otprilike veličine djetetova nokta.
  • Koristite paste bez fluora sve dok djete ne nauči ispljunuti.
  • Četkajte unutarnju,vanjsku i gornju površinu zuba.
  • Uvijek četkajte istim redeoslijedom kako neki dio ne biste zaboravili.
  • Četkicu držite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zube i desni. Četkajte uz lagan pritisak koristeći male pokrete. Važno je očistiti rubove desni,gdje se bakterije najlakše skupljaju.
  • Mliječni zubi često su dosta razmaknuti, te nije potrebna upotreba zubnog konca ili interdentalnih četkica koje čiste prostor između zuba. Nicanjem trajnih zuba, uz njihovo pranje četkicom, uvodi se i taj segment održavanja oralne higijene.

 

Budite uporni i maštoviti u periodima kada četkanje bude izvor protesta vaših mališana. Sjetite se da djeca negoduju i prilikom presvlačenja i pranja kose, pa samo budite uporni. Vaša dosljednost dugoročno će se isplatiti.

Imate pitanje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *