TRUDNOĆA I ORALNO ZDRAVLJE

Iako je trudnoća zasigurno najljepše razdoblje u životu svake žene, to je i period brojnih promjena na koje se žensko tijelo, u vrlo kratkom vremenu, mora naviknuti.

Primijetili smo da i danas veliki broj žena živi u uvjerenju stare narodne izreke  “Svaka trudnoća jedan zub manje”. To možemo smatrati mitom 19 i 20 stoljeća i ta je tvrdnja potpuno naučno dokazano NETAČNA.

Zbog izgradnje i rasta djetetovog skeleta postoji kod trudnica veća potreba za unosom kalcija. U slučaju manjka koristi se kalcij pohranjen u kostima majke, jer količina kalcija koja se nalazi u zubima, osim što je mala, pohranjena je u vrlo stabilnom spoju tako da nisu pronađene razlike u mineralnom sadržaju u zubima trudnica, a što je najvažnije, nema smanjenja razine kalcija. Zubi žena ‘ne omekšavaju’ tijekom trudnoće, ta je teorija jednostavno lažna.

Drugi je narodni mit vezan uz izbjegavanje posjeta stomatologu za vrijeme trudnoće – stomatolog se u trudnoći nipošto ne smije zaobilaziti jer on je najbolji prijatelj  vašeg oralnog zdravlja.

Problemi s oralnim zdravljem tijekom trudnoće mogu biti posljedica:

 • hormonalnih promjena i njihov utjecaj na zubno meso
 • mučnine
 • želja za slatkom hranom
 • podražaj na povraćanje tijekom četkanja zubi.

 

GINGIVITIS GRAVIDARUM ( upala desni u trudnoći):

Trudnice su izložene upali desni i sama činjenica da zahvata 70% trudnica i što može prerasti u nešto ozbiljnije ako se ne liječi iziskuje posebnu pažnju u trudnoći.

Za takvo stanje odgovorno je povećanje produkcije hormona (estrogena i progesterona) usljed čega i nastaje inflamacija gingive. Najizraženije promjene na gingivi nastaju od drugog do osmog mjeseca trudnoće.

Naravno stanje gingive i parodoncijuma u velikoj mjeri zavisi i od nivoa oralne higijene.

Nažalost, veliki broj znanstvenih istraživanja upućuje na to da parodontitis može uzrokovati prijevremeni porođaj i stoga se ovo oboljenje smatra jednim od faktora rizika i za prijevremeni porođaj, ali i za probleme u trudnoći i malu porođajnu težinu te se obavezno mora držati pod kontrolom za vrijeme trudnoće.

Parodontitis ćemo kod trudnica spriječiti redovitim četkanjem svih ploha zuba i desni kružnim pokretima, upotrebom zubnog konca i redovitim posjetama stomatologu. Na prve znakove oticanja zubnog mesa i krvarenja valja upozoriti stomatologa te tražiti upute o najprimjerenijem načinu četkanja. Četkanjem zuba moguće je uklanjanje samo mekih naslaga plaka, ali ne i zubnog kamenca, a stomatolog će ukloniti kamenac ultrazvučnim aparatom i/ili ručnim instrumentima.

 

POVRAĆANJE, KAO POSLJEDICA MUČNINA, MOŽE OŠTETITI ZUBE

Hormoni trudnoće omekšavaju prsten mišića koji čuva hranu u želucu. Gastrički refluks (regurgitiranje hrane ili pića) ili povraćanje povezano s jutarnjom mučninom može prekriti zube jakim želučanim kiselinama. Ponovljeni refluks i često povraćanje mogu oštetiti zubnu caklinu čime se povećava rizik od propadanja zuba.

Kako spriječiti propadanje zubi:

 • Izbjegavajte četkanje zubi odmah nakon povraćanja. Dok su zubi prekriveni želučanim kiselinama, snažno djelovanje četkice može oštetiti zubnu caklinu.
 • Isperite usta temeljito vodom iz slavine.
 • Koristite bezalkoholnu tekućinu za ispiranje usta koja sadržava fluor
 • Četkajte zube barem sat vremena nakon povraćanja.

 

ZAPAMTITE:

 1. Savjetujte se sa svojim stomatologom o učestalosti redovnih pregleda za vrijeme trudnoće.
 2. Sanirajte sve loše ispune i karijese,  tražite uklanjanje svega što bi moglo podraživati osjetljivo zubno meso tijekom trudnoće.
 3. Pojačana higijena usta i zuba i pridržavanje uputa o oralnoj higijeni i prehrani za vrijeme trudnoće.

Zapušteni i karijesom destruirani zubi mogu biti izvor infekcije koja se može proširiti na cijeli organizam dovodeći u opasnost i majku i plod.

Mi ipak živimo u 21. stoljeću, u vremenu kada su  higijenski standardi podignuti na jednu sasvim novu razinu, kada bi žene trebale biti  naviknute na redovite sistematske i stomatološke preglede te gubitak zuba više nije opcija – niti za jednu jedinu trudnicu.

Ukoliko planirate trudnoću ili sumnjate da ste trudni posjetite stomatologa što ranije. Vaš stomatolog će procijeniti vaše oralno zdravlje i planirati terapiju ukoliko je potrebna naravno uzimajući u obzir samu trudnoću.

Imate pitanje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *