NADOKNADITE NA VRIJEME IZGUBLJENE ZUBE I ZADRŽITE PRIVLAČNOST I FUNKCIONALNOST SVOG OSMIJEHA.

Ne podcjenjujte važnost svakog zuba za lijep izgled u cjelini-čak i onih zubi u stražnjem dijelu usta. Iako u stražnjem dijelu usta razmaci nastali zbog zubi koji nedostaju možda i nisu vidljivi,oni mogu prouzročiti različite probleme. Primjerice, žvačne se sile mogu premjestiti i izazvati izbacivanje prednjih zubi i stvaranje neželjenih prostora, neravnomjerno opterećenje preostalih zubi i njihov gubitak. Također,promijenjeni zagriz dovodi do pogrešno raspoređenih sila prilikom žvakanja što utiče na promjene u temporomandibularnom zglobu što će dovesti do oštećenja i bolova. Promijenjeni zagriz utiče na komplentnu kako funkciju tako i estetiku jer što je veći broj zubi koji nedostaju a ne zamjenjuju se veća je mogućnost da će se stvoriti bore i linije na licu a time i prerano starenje.

Ako vam nedostaje jedan zub ili više njih, na raspolaganju vam je više načina kojima možete upotpuniti svoj osmijeh:krunice, mostovi,parcijalna ili totalna proteza te implantati. Svaki od tih postupaka može biti uspješan,ovisno o vašem stanju i okolnostima.

Sve protetske nadoknade djelimo u dvije grupe: fiksne i mobilne nadoknade.

Fiksne nadoknade (krunice i mostovi) se cementiraju u ustima i ne postoji potreba da ih pacijent uklanja nakon postavljanja, dok mobilne nadoknade (proteze) pacijent može i treba svakodnevno da ih uklanja iz usta da bi sproveo odgovarajuće higijenske mjere.
Proteze djelimo na totalne i parcijalne. Totalne proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti (izgubljeni svi zubi), dok kod pacijenata koji su sačuvali određeni (manji) broj zuba, rješenje predstavljaju parcijalne proteze. Parcijalne proteze se vezuju za preostale zube pomoću kukica ili kopči, pri čemu parcijalna proteza može biti akrilatna ili skeletirana (poznata pod nazivom visil / wironit proteza). Parcijalna akrilatna proteza se izrađuje u potpunosti od materijala akrilata pa je kao takva manje izdržljiva od skeletirane. Zbog toga se danas rjeđe koristi, ali je njena prednost što je ekonomski pristupačnija. Parcijalna skeletirana (visil / wironit) proteza je kvalitetnije rešenje jer osim veće izdržljivosti (koju joj daje ugrađeni metalni skelet), pacijentu pruža i veći komfor zbog manje površine djela proteze koji se naslanja na meka tkiva (na nepce, podjezični dio). Na taj način je smanjen osjećaj stranog tjela u ustima. Njena prednost je i pričvršćivanje za prirodne preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno bolju stabilnost u ustima. Umjesto kukica, kao još bolja veza sa susjednim zubima na skeletiranim protezama se mogu ugraditi i atečmeni (kopče). Atečmeni čvrsto i stabilno drže protezu u ustima, a skriveni su u djelu proteze koji nije vidljiv spolja.

JE LI MOST ZA VAS?
Uopšteno govoreći, ako vam nedostaje jedan ili više zubi,a imate očuvanu kost, dentalni implantati su najčšće najbolji odabir. Međutim most može biti najbolje rješenje ako:
-postoje financijski ili zdravstveni razlozi koji sprečavaju postavljanje implantata
– želite rješenje koje je dugotrajnije a i bolji je osjećaj nego kod mobilnih nadomjestaka (proteza)
-ne smeta vam postavljanje krunica na susjedne zube radi sidrenja mosta.

JESU LI DENTALNI IMPLANTATI ODGOVOR?
Ako ste izgubili zube zbog traume ili parodontne bolesti, možda ih je moguće zamijeniti implantatima. Mnogo je prednosti koje donosi zamjena implantatima jednog ili više zubi koji nedostaju i taj je tretman postao čest odabir. Čak i ako ste izgubili potpornu kost,moguće je iskoristiti koštani presadak kako bi se obnovila kost,a zatim usadili implantati.

ŠTO BISTE TREBALI ZNATI:
PROTEZE NE TRAJU VJEČNO!
Važno je zapamtiti da ako su zubi napravljeni od akrilata-a većina jest-mogu početi pokazivati istrošenost za 3 do 6 godina. Ako škripite zubima,znakove istrošenosti možete očekivati mnogo prije.Pazite da svoju protezu obnovite kad se pokažu znakovi istrošenosti,kako bi vaš osmijeh ostao privlačan i funkcionala.

Ako je jedan vaš zub ili više njih izgubljen ili se ne može popraviti i treba ih ekstrahirati, važno je ne dopustiti da prođe previše vremena između gubitka zuba i njegove zamjene.

Imate pitanje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *