AKO VAM PRIRODA NIJE PODARILA LIJEP RASPORED ZUBA PREPUSTITE TO NAMA I ISKORISTITE POSEBNE POGODNOSTI NA TERAPIJU FIKSNIM ORTODONTSKIM APARATOM.

Ortodoncija je nauka koja se bavi proučavanjem, sprječavanjem i liječenjem nepravilnosti kao što su:
– nepravilno postavljeni zubi;
– nepravilni međuvilični odnosi.
Zubi koji su iskrivljeni ili nisu na pravom mjestu narušavaju i estetiku i utiču na zdravlje usne šupljine. Osim estetike, cilj ortodoncije je rješavanje bolnih stanja i poremećaja žvačnog sistema.
Zašto ortodoncija :
– Dostupna svim uzrastima
– Bezbolna i efikasna
– Lijep osmijeh jača samopouzdanje
– Duži mladalački izgled
– Zubi ostaju zdravi i funkcionalni
– Zdrava vilična kost i zglobovi
– Sprječava nastanak paradontopatije
– Omogućava Vam da pravilno grizete, žvaćete, govorite, dišete , održavate zubnu higijenu, itd.
Ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesa na mjestima koja nisu dostupna čišćenju zuba. Osim funkcijskih poboljšanja, estetske i psihološke promjene kod pacijenta opravdavaju nošenje ortodontskih aparata. Ortodontska terapija nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti. Rezultati ortodontske terapije su trajni i omogućavaju Vam osmijeh kakav ste oduvijek željeli.
Ortodontske naprave mogu biti fiksne i mobilne. Odabir naprave ovisi o:
• vrsti anomalije odnosno nepravilnosti,
• dobi pacijenata,
• statusu zuba,
• higijenskim navikama pacijenta i motivaciji,
• socijalno-ekonomskom statusu.
Terapija kod djece – mliječna denticija
Prva posjeta djeteta sa mliječnom denticijom kod stomatologa treba da bude kada djete napuni 4 godine.. Kod djece tog uzrasta omogućeno je da blagovremeno uočimo nepravilnosti i započnemo terapiju, a sa ciljem da se spriječi nastanak anomalije i smanji izraženost već postojećih nepravilnosti.
Terapijski postupak ima za cilj da se otklone loše navike: sisanje palca, tiskanje jezika, cucla, grickanje noktiju, usana, obraza, itd.
Loše navike mogu biti uzrok nastanka raznih nepravilnosti kao što su: nepravilno postavljeni zubi, , otvoreni zagrižaj, ukršteni zagrižaj, obrnuti preklop, nepravilno disanje, česte upale disajnih puteva, itd..U terapijske svrhe stoje nam na raspolaganju mnogobrojni ortodontski aparati i razne vježbe.
Terapija kod djece – mješovita denticija
Ova terapija započinje kada kod djece dolazi do smjene zuba, tj. kada ona imaju od 8 do 13 godina. Ortodontski aparati koje koristimo kod djece ovog uzrasta su tzv. pokretno pločasti aparati ili funkcionalni aparati. Ovi aparati se stavljaju i vade iz usta, pa je neophodna dobra saradnja djeteta sa nama. Cilj jeste da stvorimo dovoljno prostora, da ispravimo nepravilno postavljene zube, i da djelujemo na međuvilične odnose.
Terapija kod djece i odraslih – stalna denticija
Kada su nikli svi stalni zubi (stalna denticija) u terapijske svrhe koristimo fiksne ortodontske aparate. Ovi aparati su fiksirani za zube, ne vade se iz usta i stalno djeluju. Prednost ovih aparata leži u tome što nam oni omogućavaju da zube pomjeramo u pravcu i na način gdje sa pokretnim ortodontskim aparatom nećemo dobiti željene rezultate.

Imate pitanje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *